Mimořádná zpráva

18.6.2024

Kvalifikovaný prostředek pro vytváření elektronických podpisů

 Od 1. 7. 2024 je nezbytné mít kvalifikovaný prostředek pro vytváření elektronických podpisů (token, čipová karta) pro ověření odborné správnosti výsledku zeměměřické činnosti podle § 16fodst. 1písmeno a), b), a pro písmeno c) minimálně při ověřování výsledků zeměměřické činnosti pro DTM. Žádost o nový certifikát nebo generování následného certifikátu je třeba provádět s již nainstalovaným kvalifikovaným prostředkem.

Činnost AZI v kontextu živnostenského zákona a použití

certifikátů FO a PFO

 Z pohledu § 3 odst. 2 písm. h) zákona č. 455/1991Sb., o    živnostenském podnikání (živnostenský zákon), není činnost ÚOZI (dnes AZI)    výkonem živnosti. Na základě toho je správnější užití certifikátu    „nepodnikající“ fyzické osoby (FO).

Zároveň však obecně platí, že pokud lze z certifikátu identifikovat    podepisující fyzickou osobu, nezáleží při posouzení platnosti jednání na    tom, zda se jedná o typ certifikátu „FO“ nebo „PFO“. Při zřizování datových    schránek AZI byl zvolen typ datových schránek pro podnikající fyzické osoby    (PFO). To však nijak neovlivňuje potřebu „mít IČO“. Nadále je třeba    považovat za správnější typ certifikátu    pro FO, přitom použití certifikátu pro PFO nebrání    akceptování podpisu a tedy celého ověření AZI, a to bez ohledu na typ    výsledku zeměměřické činnosti dle § 16f zeměměřického zákona.

Využití programu KDirSign

 Pro ověřování výsledků zeměměřických činností v elektronické podobě autorizovanými zeměměřickými inženýry pro DTM bude možné po nějakou dobu využít program KDirSign, který byl vyvinut pro potřeby katastrálních úřadů.

               

Doporučené změny údajů v kvalifikovaném certifikátu pro autorizované zeměměřické inženýry

Změna údajů uvedených v kvalifikovaném certifikátu v oddělení Jiné jméno (údaj určený zákazníkem) vyplnit údaje.


Příklad zápisu do kolonky jiné jméno:
Autorizovanýzeměměřický inženýr, rozsah autorizace: a b c, číslo autorizace: 1234
Nikde není stanovena oficiální forma. Po konzultacích doporučujeme zápis:   

a b c nebo  a, b, c
Rozsah autorizace se vyplňuje podle oprávnění, které má každý AZI, číslo autorizace je vlastní číslo bez lomítka a roku.

Výměna razítka pro stávající AZI

Fyzické razítko pro ověřování výkonů zeměměřických činností si stávající AZI zajišťují sami. Vzor razítka je uveden v bodě 7 přílohy k vyhlášce č.31/1995 Sb.

 Zákon č. 352/2001 Sb., o užívání státních symbolů České republiky, stanovuje, že razítko musí být jednobarevné (nedoporučujeme černé) a dále v případě, že má autorizovaná osoba více než 1 razítko, je zákonná povinnost opatřit jednotlivá razítka pořadovým číslem.

zobrazit Všechny zprávy